دوربین مداربسته به طورکلی به دو دسته دوربین مداربسته دیجیتال و دوربین مداربسته آنالوگ تقسیم می شوند که در این مقاله به شکل مختصر به معرفی آنها پرداخته و تفاوت های آنها را بیان می کنیم.
دوربین مداربسته دیجیتال
دوربین مداربسته دیجیتال یا شبکه نسل جدید دوربین های مداربسته هستند که اطلاعات را از طریق حسگرها دریافت کرده و پس از تبدیل آنها به اطلاعات دیجیتال، آنها را ارسال میکنند. به علت دارا بودن این تبدیلکنندهها، درواقع یک کامپیوتر کوچک محسوب می شوند. شرکتهای سازنده دوربین مداربسته دیجیتال از پروتکلهای متفاوتی استفاده میکنند. درنتیجه در هنگام نصب دوربین دیجیتال باید از هماهنگی پروتکلها اطمینان داشته باشیم.
درصورتیکه تمام تجهیزات دوربین های مداربسته از پروتکل Onvif بهره ببرند، مشکلی در هنگام نصب پیش نخواهد آمد. دوربین مداربسته دیجیتال همان دوربین مداربسته شبکه هستند که اطلاعات دریافتی را طبق پروتکل شبکه دریافت کرده و ارسال میکنند. این دوربینها علاوه بر شبکه دوربین های مداربسته بهعنوان دوربین های فیلمبرداری و یا بهعنوان وب کم نیز مورداستفاده قرار میگیرند.
این دوربین های تنها در سیستمهای تحت شبکه قابلاستفاده هستند و بهکارگیری آنها در سیستمهای آنالوگ منطقی و امکانپذیر نخواهد بود. این دوربینها به علت کیفیت بالای تصاویر و انعطافپذیری مناسبی که دارند بهتدریج جای دوربین های نسل قبل (دوربین های آنالوگ) را میگیرند.
دوربین مداربسته آنالوگ
دوربین مداربسته آنالوگ تصاویر را از یک حسگر دریافت کرده و به شکل مستقیم برای شبکه ارسال میکند. دوربین های مداربسته آنالوگ نسل قدیم دوربین های مداربسته هستند که هنوز نیز مورداستفاده قرار میگیرند. این دوربینها که از قیمت مناسبتری برخوردار هستند، همانطور که از نامشان پیداست اطلاعات را بهصورت آنالوگ دریافت و ارسال میکنند. یکی از بزرگترین عیوب این دوربینها کیفیت بسیار پایین این دوربینها است که دارای رزولوشن بسیار کمی است.
این نوع دوربینها بیشتر در مکانهای مسکونی و محیطهای کوچکی که قصد نصب و راهاندازی دوربین مداربسته با هزینه اندک را دارند، مورداستفاده قرار میگیرد.
تفاوت دوربین مداربسته دیجیتال و دوربین مداربسته آنالوگ
دوربین مداربسته دیجیتال و آنالوگ تفاوت های زیادی به هم دارند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.
- 1- قیمت: اولین تفاوتی که در هنگام خرید به چشم میآید قیمت بالای دوربین های دیجیتال است که تقریباً دو تا سه برابر دوربین های مداربسته آنالوگ هستند. این امر باعث شده است که دوربین های مداربسته آنالوگ هنوز مورداستفاده قرار گیرند.
- 2- سادگی: دوربین های مداربسته دیجیتال یا شبکه بسیار پیچیده هستند و نصب و عیبیابی آنها نیز بهمراتب دشوارتر از دوربین های آنالوگ است. به همین دلیل بسیاری از مجریان شبکههای امنیتی به دنبال نصب دوربین های آنالوگ هستند.
- 3- کیفیت تصویر: آنچه مسلم است دوربین های دیجیتال از کیفیت تصویر بالایی برخوردار بوده و امکان ارائه تصاویر واضح و شفاف را به استفادهکنندگان از آنها را، دارا هستند. دوربین های دیجیتال، محدودیت رزولوشن ندارند اما دوربین های مداربسته آنالوگ این محدودیت را داشته و تصاویر مطلوبی ارائه نمیدهند.
در حال حاضر دوربین های مداربسته شبکه تا رزولوشن 3 مگا پیکسل را نیز پوشش میدهند که نشاندهنده کیفیت بالای تصاویر دریافتی از آنهاست. رزولوشن بالا تا 5 مگا پیکسل تنها در نوعی خاصی از دوربین های دیجیتال قابلدسترسی است.